Stavanger er mathovedstaden i Norge – det ikke uten grunn. Byen er fullt av unike og gode matopplevelser, og vi ønsker å ta dere med på noen av disse.

I en årrekke har Stavanger stått fram som den byen som produserer kokker i verdensklasse og som har restauranter som leverer topp kvalitet på hvert eneste hjørne. I denne kalenderen vil du ikke lese om de typiske kjedene som finnes i byen, men om de unike spisestedene som gir deg den ultimate Stavanger-opplevelsen.

Helvegansk digg. Er du på jakt etter det helt unike bør du virkelig prøve Bellies. En fantastisk restaurant som leverer vegansk mat i topp klasse. Selv er jeg ingen veganer, men dette var ikke bare en vegansk matopplevelse, men en matopplevelse. Har selv prøvd en syvretters meny hvor jeg virkelig ble blåst av stolen. Det er fantastiske smaker, og spesielt pizzaen må jeg fremheve. Trolig den beste pizzaen jeg har smakt, noensinne. Servicen var også upåklagelig, så her har Stavanger virkelig en skatt av de sjeldne.

Bellies, Støperigata 6, nettside her. 

Afrikansk snacks. Gådjå (etiopisk restaurant) er kjent for mange. De har en variasjon av kjøtt- og vegetar-retter, men felles for de begge er at det er noen fantastiske smaker som gjør at man bare vil tilbake. I tillegg er den en deilig og avslappet atmosfære. PS! det kan være litt vel sterk mat, så anbefaler og ta en avmålt vurdering av hvor sterkt en vil ha det før en bestiller.

Gådjå, Smedgata 7, nettside her.

En tur til Italia. Casa Gio er autentisk italiensk mat. Langkokt er nøkkelordet. Restauranten ligger litt gjemt og man må ha god tid når man skal spise her. Elsker du italiensk, altså ikke standard pasta carbonara ala norske Toro-poser, elsker du Casa Gio.

Casa Gio, Pedersgata 48, nettside her.

Litt av alt. Deja Vú ligger i et kjøpesenter, men når du spiser der føler du at du er på alt annet enn et kjøpesenter. Herlig og lun stemning med fantastisk smakfull mat. Lunsj med digg salat eller middagsretter med alt fra fisk til kjøtt. Skal du ha selskap og vil servere tapas anbefaler vi å ta med litt hjem fra dette stedet.

Déjà Vu, Verksgata 2, nettside her.

Ta en tur til India. Mogul India er en tradisjonsrik restaurant i Stavanger med fokus på autentisk indisk mat. Her får du alt som på en vanlig indisk restaurant, men de utfordrer deg også med smakene.

Mogul India, Verksgata 9, nettside her.

Asiatisk fusion rett i hånda. Fortou ligger ved vakre Tou Scene, og er stedet for funky og fresh asiatisk mat. Her får du ikke den typiske stekt ris, men asiatiske smaker du ikke akkurat finner andre steder. Mye fokus på koreansk og vietnamesisk mat ala Bibimbap og Bahn Mi, men med litt vri på. Dette er ikke stedet om du ønsker å sitte ned for et romantisk måltid, men når du trenger noe digg og maule på når du trenger det som mest. PS! De har også en taco-restaurant som er sykt kul like i nabolaget.

Fortou, Kvitsøygata 25, nettside her.

Andre tips:

Ostehuset. Den tradisjonsrike cafeen måtte dessverre stenge dørene i sentrum, men finnes enda i Stavanger Øst og på Hinna Park!

Renaa. Har flere restauranter og tilbud i byen. Nylig åpnet Sirkus Renaa som er et fantastisk konsept. Vi hadde julebord på gourmet-restauranten deres i fjor, og det var en himmelsk opplevelse!

NB Sørensen. Tradisjonsrik mat. Skal du ha julemåltid – gå her!

CinCin. Fransk, italiensk fusion, med noen hint av asiatisk. Et råkult sted med herlig stemning.

Siste tips: Vær så snill ikke bare legg pengene igjen på de store kjedene som Mc’Donalds, Burger King, Egon og Starbucks. Vi heier på alle, men akkurat nå trenger de minste oss mest! Og det er også disse som har fokus på unike og autentiske opplevelser som former byen vår.

Leave a Reply